неделя, 25 юли 2010 г.

Румен Петков брои 4 бона за писмо на Рейгън

На една от международните писателски срещи в София (на 16 октомври 1986 г.) се получава уникално поздравление. Негов автор е президентът на САЩ Роналд Реигън.
Американският държавен глава току-що е определил безкомпромисно СССР и соцлагера като "империя на злото", затова полученото послание до СБП и писателите гости се оценява като куриоз.
Всичко е както си му е редът - писмото е напечатано на бланка на Белия дом и носи собственоръчния подпис на Реигън. Има още един любопитен детайл - последният ред от писмото е на български, написан с латиница. Той гласи: "Бог да ви благослови" (Bog da vl blagoslovi) . В наши дни българската "благословия" на Рейгън излезе на бял свят още веднъж. Миналата пролет Съюзът на българските писатели направи благотворителен търг. Целта бе да се съберат средства за възстановяване изгорялата сграда на писателите.
Писмото бе представено на аукциона, след като близо 30 години престояло в архива на поета Любомир Левчев. Преди търга той си спомни, че навремето го получил от тогавашния посланик на САЩ у нас.
Дипломатът го заклел:
"Вярвам, че ще понесете отговорността да пазите това писмо и да не допуснете непристойно отношение към него".
На търга реликвата бе купена от бившия вътрешен министър Румен Петков и негов приятел за 4000 лв.
Няколко дни по-късно оригиналът на посланието на Реигън бе дарен тържествено обратно на шефа на СБП Николай Петев. Днес историческият документ е в архивите на СБП, където е естественото му място.

Няма коментари: