вторник, 24 февруари 2009 г.

Нови имена изгряха на италианския подиум

Седмицата на висшата мода в Рим (30 януари - 3 февруари) очерта тенденциите в италианския от кутюр за сезона пролет-лято'2009. В тазгодишното й 14-о издание акцентът бе поставен върху етностила. Затова и специалните гости бяха почти непознати в Европа, но утвърдени в своите държави дизайнери от Русия, Виетнам, Ливан, Камерун, Уганда, Гана. Идеята им бе да покажат, че въпреки глобализацията, местните култури и традиции не губят своето значение и чар, а взаимно се допълват и обогатяват. Фаусто Сарли, който е любим творец на нашата топманекенка Гергана Полежанова, демострира ефирни вечерни рокли. Вталените костюми на Лоренцо Рива напомнят за парижката елегантност на " Шанел". Модна къща Татинони" пък представи тоалет, върху който е щампиран... ликът на американския президент Барак Обама. Свеж повей в италианския от кутюр са екстравагантните и сексапилни предложения на младия творчески тандем Антонио Грималди и Силвио Джардина. Като цяло дизайнерите лансират облекла с удължени пропорции и силно вталяване, решени в ярката палитра и допълнени с ретро аксесоари. Благородната коприна съжителства с рафия, ефирният шифон - с груб лен. Голяма част от тоалетите са изработени и от рециклирани или екологично чисти материали.
Събитието бе белязано от 30-ия творчески юбилей на Камило Бона. Стилистът, който винаги е търсил вдъхновение в палитрата и изразните средства на импресионизма, представи знаковите си модели на ретроспективно дефиле. Той залага на ефектното наслагване на материи с различни плътности, смъква талията все по-ниско, пришива мъниста към дантелените гарнитури.
Римската седмица на висшата мода не може да конкурира парижката по престиж. Въпреки това критиците са единодушни, че италианската столица е намерила своето призвание - да открива и лансира млади таланти, които да вдъхнат нов живот на от кутюра.

www.figurata.com

Няма коментари: