четвъртък, 12 март 2009 г.

Доминикана короняса четири родни принцеси

Често обичаме да галим националното си самочувствие с твърдението колко талантливи, работливи и красиви сме ние, българите. Дали действителността ни опровергава, е друг въпрос. Поне за хубостта обаче съмнение няма. Особено когато става дума за българките. Поредното потвърждение дойде чак от далечна Латинска Америка. В Доминиканската република в края на февруари се проведе традиционният международен конкурс "Интернешънъл бюти", който включва надпревара в 6 различни възрастови групи - от невръстни момиченца, през какичките им тийнейджърки, та чак до майките. На него четири родни красавици омаяха журито и се завърнаха с куп престижни отличия. Третокласничката от Видин Габриела Иванова, 14-годишната Вероника Мушакова от Казанлък и 16-годишната Денис Димитрова от София се окичиха с короните, лентите и титлите за красота в своите възрастови групи. Ралица Тодорова, Мисис България Свят за 2008 г., стана първа подгласничка сред омъжените дами и грабна специалната награда "Супермодел интернешънъл бюти".
"От години участваме в този конкурс, но толкова награди не сме печелили - сподели пред" Всичко за семейството" шефката на " Интерсаунд" Ирина Папазова, организатор на конкурсите "Малка Мис България" и мениджър на Габи и Вероника.

- Гордея се с децата, те за пореден път доказаха, че са красиви, талантливи и умни. Защото в тези конкурси журито определя победителите не само по външен вид. Наблюдава децата как контактуват с връстниците си, как се справят с манекенски задачи, преглажда предварително подготвени букове и разговаря с тях по сериозни въпроси като бедността по света, расизма, екологията. " За Габи пътуването до Доминиканската република ще остави незабравими спомени. Момиченцето било впечатлено от безкрайните плажове, от високите до небето палми, от сърдечните усмивки на всички хора, които срещало по улиците на курортното градче, близо до столицата на страната Санто Доминго.
Ралица Тодорова, Вероника Мушакова, Габриела Иванова и Денис Димитрова позират с отличията си минути след края на конкурса "Интернешънъл бюти".

"Бяхме ангажирани от сутрин до късна вечер" -обясни осмокласничката Вероника.

- От две години ходя на курс за манекени и това е първата ми международна титла. Много съм горда, че представих достойно България, но не смятам да превръщам мо-делството в своя професия. Знам английски, сега уча в немска гимназия и искам да продължа да се занимавам с езици."
За победителката при тийнейджърките Денис Димитрова това е поредната международна титла. "За мен беше много интересно да бъда в толкова екзотична и непозната страна - разказва хубавицата.
- В Санто Доминго посетихме музея на Христофор Колумб, снимахме се пред паметника му. Но имахме много малко време за туризъм. Репетирахме по цял ден с хореографа на конкурса, който работи и за шоуто на Тайра Банка" Ралица Тодорова пък бърза да сподели впечатленията си от посещението в дом за сираци. "Нямам представа дали всички са като този
или специално го избраха за нас, но останах невероятно изненадана от добрите условия. Домът бе разположен сред красива и много добре поддържана градина. Беше перфектно обзаведен. Дечицата спят по 2-3 в стая, всяко си има лични вещи и така от малко се учи да се грижи за тях. Предварително всички участнички в конкурса бяха предупредени да носят подарък за малчуганите. Всяка от нас даде своята играчка на конкретно дете, а не общо, както обикновено става у нас." Освен че стана първа подгласничка на Мисис бюти интернешънъл, Ралица спечели и титлата за супермодел на конкурса. Твърди, че е малко изненадана от това признание, защото не се възприема като манекенка, а като работеща жена, съпруга и майка. В нейната категория победила представителката на домакините, която имала 6-месечно бебенце. За нея се грижел огромен антураж от стилисти, гримьори и коафьори.
Водач на българската група в Доминиканската република бе Меги Савова, организаторка на конкурсите "Мисис България" и притежателка на няколко международни лиценза за. надпревари по хубост.
"Всички колеги ме поздравиха за невероятния успех на нашите момичета - похвали се тя. - Бях силно впечатлена от сериозното отношение на страните от Латинска Америка към конкурсите за красота. Там държавата подпомага участничките, осигурени са им отлични възможности за подготовка. Най-добрите им специалисти се грижат за тях. Явно хората са разбрали, бе красотата е най-добрият им посланик по света. А у нас институциите нямат никакво отношение към участието на българките в международни конкурси. Дори не знаят за спечелените от тях отличия." На специалната вечер на участващите в конкурса страни нашите представители разказали за красотата на България, за богатата ни история. Явно са били убедителни, защото много от хубавиците казали след това, че искат да гостуват у нас. Подарили на всички по една мартеничка, обяснили какво символизират. "Сега в края на март в десетки страни на плодни дръвчета ще се развеят белите и червени конци на българските мартенички - доволна е Денис.
- Така посланието ни за мир и благоденствие наистина ще обиколи света."

Няма коментари: