четвъртък, 15 юли 2010 г.

Васил Найденов: Любовта ме прави по-добър!

В музиката има изпълнители, които не успяват да бъдат запомнени с нито една песен. Някои пък правят хит от едно парче и така записват името си в историята. Има обаче и такива, които притежават толкова голям талант, глас и енергия, че омагьосват публиката. Васил Найденов е от тях. Познаваме силата на любовните му балади. Гласът му е толкова прекрасен, че обичаме да пеем с него „Сбогом, моя любов", „Адаптация", „Тишина" „Синева", „По първи петли", „Телефонна любов", „Клоунът", „След края на света"... хитовете му са безброй. Обичат го три поколения българи, които се влюбват, събират и разделят под звуците на лиричните му текстове и мелодии.

Роден преди почти шест десетилетия 6 София, Васил Найденов израства с майка си и леля си. Родителите му се разделят, когато е съвсем малък. Завършва строителен техникум и записва Музикалната академия. Първите му сценични изяви са в „Златни струни" оркестъра на Бисер Киров и група „Диана експрес". Звездата му изгрява през 1979 г., когато печели Първа награда на фестивала „Златният Орфей" а песента към филма „Адаптация" е обявена за „Мелодия на годината". Повече от 30 години Васил Найденов е на сцената, без да изгуби подкрепата на хилядите си фенове. Прякорът му Васо Кеца е от времето, когато е пианист на група „Тангра". Веднъж се качва на сцената, обут с

легендарните тогава китайки гуменки

В телевизията се хващат за главата

как да го снимат. „Обух кецовете не за да се правя на интересен. Просто исках да се чувствам удобно" смее се Васко.

Певецът е известен с това, че никога не спестява мнението си за проблемите в музикалната гилдия и в обществото. Не приема факта, че звездите от миналото са пренебрегвани от медиите или пък се публикуват неистини. „Най-голямата звезда в България е Лили Иванова. И сега продължава да пълни НДК. Това го пожелавам на младите. Дори и Тина Тьрнър няма толкова богат артистичен живот като Лили" категоричен е Кеца.

Самият той не може да си прости за пропуснатите възможности да се реализира зад граница. „Съжалявам, че не направих опит да напусна България. Много пъти са ме канили в Норвегия, Финландия, Швеция и аз не съм приемал. Моите колеги работеха по кораби, живееха много по-добре - храна, дрехи, пари. Аз обаче предпочитах концертната дейност у нас" признава звездата. Най-коментираната тема от личния живот на певеца е дългогодишната му

връзка с импресариото Ивайло Манолов

Той отговаря за организацията на всичките му публични изяви, участия и концерти. Изготвя графика

му, грижи се за екипа от автори, озвучители и дизайнери. Двамата обитават просторно жилище в центъра на столицата и връзката им винаги се следи с интерес. Васил Найденов не обича да коментира лични неща. „Аз съм романтик по душа, може би затова ме бива в баладите. С Ивайло сме много емоционални, сигурно това ни е събрало..." лаконичен е музикантът. Въпреки това признава, че любовта и песните за нея са основен двигател на живота му. „Любовта е създала света и ще спаси света. Казал го е по-умен човек от мен. Тя променя всеки един от нас и ни прави по-добри. Любовта е в основата на всяко изкуство. Тя се възпява и ще продължи да бъде така", откровен е изпълнителят на „Сбогом, моя любов".

Води война срещу чалгата

Васил Найденов е един от най-изявените противници на явлението чалга. Певецът е категорично против масовите еталони, наложени от поведението на фолк изпълнителите, които влияят най-вече на младото поколение. Кеца заявява, че никога няма да пее на една сцена с музиканти, изявяващи се в чалгата.

Разследван е от данъчните

В края на миналата година Агенцията по приходи разпореди проверка на цялото имуществено състояние на Васил Найденов. Данъчните имаха съмнения, че поп легендата укрива голяма част от доходите си и е длъжник на държавата. Понесоха се слухове, че дори ще бъде подведен под съдебна отговорност. Месеци след това звездата доброволно предостави цялата документация за финансовото си състояние и заяви, че като изряден данъкоплатец ще се издължи до стотинка.

Скаран ли е с Георги Христов?

От дълго време в естрадната гилдия се носи слух, че Васко Кеца е скаран с колегата си Георги Христов. Говори се, че естрадните звезди са в замразени отношения и дори избягват да се засичат по концерти и участия. Найденов обаче опровергава тези твърдения. Той е в приятелски отношения с певеца и уважава изключително много музикалния му талант и прекрасен глас.

Няма коментари: