петък, 16 юли 2010 г.

Нищонеподозиращ пазач обърса пешкира на аверите на Тошко Тодоров

Първи братовчед на данъчния шеф Тошко Тодоров стои зад измамната схема, благодарение на която няколко мастити бизнесмени се отървали от данъчно задлъжняла фирма в полза на обикновения пазач на заведения Веселин Костадинов, пише в. „168 часа”.

За това кой е Тошко Тодоров и каквко може легенди се носят. Понастоящем той е заместник-изпълнителен директор на НАП и неговата роля е да следи и контролира действията срещу данъчните и осигурителните злоупотреби. В същото време обаче бизнесменът Димитър Донев, един от бившите собственици на потъващата в данъчни задължения фирма, му е първи братовчед. От това пояснение става ясно как така Донев и двамата му съдружници в „Капитал ДМ” успяват да пререгистрират компанията с всичките й активи, но най-вече и пасиви на Веселин Костадинов. Един човек, който знае как нощно време да се справя с натрапниците и толкоз, но нито знае как да ръководи фирма, нито че има толкова задлъжняла такава на свое име. А сумата от 400 хил. лв. невнесени данъци, набъбнала с лихвите до 600 хил. лв, него чака, след като измамната дружинка му погодила този номер.
В същото време Тодоров се оправдава с думите: „Това, че сме роднини с Донев, нищо не означава. Не съм запознат с бизнеса му. Преди години дори съм го глобявал”. Това звучи нелепо в нашата страна, в която знаем, че шуробаджинащината е издигната на пиадестал.

Самият новоизлюпен собственик Костадинов „така се е опаричил”, че едвам свързва двата края, коментират хора от родното му село. Никога не е имал каквато и да е фирма на свое име, а единствените му злоупотреби са с алкохола – близнел ли чашата, ставал неконтролируем. Как точно е обявил „поверенета” му фирма в несъстоятелност не се знае, тъй като пазачът нямал никакви икономически знания, за да стори това. За сметка на това е станал иделна изкупителна жертва, категорични са юристи. Когато Костадинов бил извикан в столичното Четвърто РПУ и му било съобщено, че подлежи на обвинения поради невнесени данъци в размер на 400 хил. лв, пазачът за първи път разбрал в какво точно се е забъркал.

Бирникът Тошко Тодоров в същото време остава сух. Той се смята за един от най-опитните данъчни служители у нас, като получи и личната протекция на премиера Борисов.

Въпреки че навсякъде Тодоров твърди, че е съвсем обикновен човек без иманета и скъпи коли, възможно ли е брат му Димитър Тодоров, който също е имал участие в „Капитал ДМ”, и братовчед му Донев да са въртели току под носа му доходоносни сделки, а той да не е получил и стотинка. Пък отгоре на това и нищо не знаел.

„Не съм лъжец, не съм мошеник, имам си недостатъци, но в професията си съм безкомпромисен…”, цитиран е Тодоров от в. „Труд”, но на думите ли трябва да се вярва, или на фактите. Още повече, че в редица потребителски форуми Тодоров е опредлен като човека, вкарал и Мургина в измамните схеми. Ето защо неслучайни са и четирите опита за покушенето му.

Няма коментари: