петък, 3 април 2009 г.

ДЕТСКИТЕ ОЧИЛА КАТО НА ВЪЗРАСТНИТЕ – С ЯРКИ РАМКИ

Да се предпазят очите от слънчеви лъчи в условия на увеличаваща се радиация е едно от най-важните условия за съхранение на здравето. Това се отнася най-вече за децата, които прекарват навън много по-дълго, отколкото възрастните. Затова очилата им се превръщат в надеждна бариера срещу мръсотия и прах, предпазват от алергични реакции, от повреда и изгаряне на очните тъкани.
"Материалът, от който са направени, трябва да е хипоалергичен - това може да е качествена пластмаса или метални рамки без никел - съветва Павл Цветков, шеф на" Квят". -На второ място стъклата да имат 3 - 4 фактор на защита, което отговаря на най-силното слънчево излъчване, каквото е на морския бряг или в планината. За да пазят от травми, детските очила е нужно да са с гъвкави дръжки и добре да се закрепват върху главата. Важна е и т.нар. светлинна пролука -да не е прекалено тясна, защото детето много по-често гледа отдолу нагоре."
Офталмолозите и педиатрите все още не са излезли с общо мнение от каква възраст детето може да носи слънчеви очила. Педиатрите предлагат на родителите да се замислят по този въпрос, когато хлапето навърши 3 години, докато офталмолозите смятат, че очилата са необходими много по-рано - още от 3-месечна възраст. Те считат още, че до 4 години момичетата и момчетата трябва да носят очила със защитен фактор 4, а после - 3.
"Съществуват сериозни лабораторни и епидемиологични данни,доказващи връзката между продължителното въздействие на ултравиолетовите лъчи и очните болести - катаракта, дегенерация на макула, птеригиум - казва офта-моложката д-р Мария Биерут. - По сравнение с окото на възрастен детската очна леща е много по-уязвима за слънчева
радиация. 80 на сто от кумулативните последици в резултат на въздействие на ултравиолетови лъчи се натрупват в човешкия организъм до 18-годиш-ната му възраст. Очната леща на бебе е максимално незащитена от въздействие на слънчева радиация и пропуска до 95% от ЦУ лъчите. С възрастта тя започва да придобива жълт оттенък и губи прозрачността. Към 25-годишна възраст до 25% от вредните лъчи стигат до очната тъкан (ретина). Ето защо при афакия окото се лишава от естествена защита и следва да се ползват филтрите и стъклата с бариера срещу ЦУ лъчите." Децата също се вълнуват от модата. Нейното влияние отдавна е практика за известните марки, които отскоро започнаха да обръщат внимание на тенденциите и в сериите за малчуганите.
"Все по-често пренасяме актуалните форми, цветове и стилове /т. нар. буржоазен, английски или екологичен /за възрастните и в нашите детски колекции - обявява революционното си решение Павел Цветков. - Трайна е модната вълна еднотон-ните рамки да се заменят с по-ярки или контрастни съчетания на цветовете. Както за мама и татко, съвременните детски очила се предлагат в червен, розов или жълт цвят."

www.figurata.com

Няма коментари: