петък, 3 април 2009 г.

ВЪЛК ИЗВЕДЕ НА СВЕТЛО КРИСТИНА И КОНСТАНТИН

Дизайнерите Кристина и Константин продължават да са сред най-колоритните софийски двойки, превърнали се в емблема на столичния клубен живот. Скоро ще станат 20 години, откакто те са на върха на светската пирамиди, в която властва бунтарството на еднакво мислещите. През цялото това време те останаха верни на своите идеали, учения, внушения, на философията си да бъдат различни. Фактът, че те продължават да са в центъра на вниманието, говори за стил, който най-малкото е скучен. Тяхното чехъл излъчване втръсва, защото се обновява, и то благодарение на уличната и ъндьрграунд мода - безспорен генератор па свежест и оригиналност.
Последният хит, който за кой ли път вкара двойката в устата на звяра, са откровенията на Константин, събрани този път в книга. Шантава за робуващите на клишето, дръзка - за познавачите на писаното слово, скандална - за моралистите, и кощунствена дори за извратените. От известно време в различни клубове се върти нейното представяне, придружено със стряскащ, но извикващвъзторгу фоновете пърформанс, як метъл и автографи. Става дума за "Курт", започваща от 173-та страница и свършваща на 666-а, отнела година и половина творчески труд. Писанието е с набиващи се бели букви върху плътни черни страници. Езикът е без цензура, а сюжетът изобилства с брутални натуралистични сцени. Екстравагантно и авангардно,каквото е и житейското и модното кредо на тандема "Вампила".
"Курт е името на главния герой. То идва от старобългарски и означава вълк. На много езици, включително и на турски, има същото значение - казва Константин. - Смятам символа за добър, защото не само идейно, а и енергийно подхожда на персонажа. Действието се развива в днешно време в София и в други райони на България. Курт е вампир, но български, съвсем различен от граф Дракула, да речем. Основното е абсолютната трансформация и деперсонификацията, а не безсмъртието. "
За автора книгата е сатира на властващите в момента политици, в нея могат да се познаят манекени, "весели вдовици", бизнесмени, както и люде от приятелския кръг на дуото. Кристина, която е муза и само свидетелна написаното, твърди, че романът е космополитен и събирателно фокусира в себе си проблемите и на хай сосайъти, и на ъндърграунд обществото, където основно се генерират недоволството, несъобразяването с приети норми и морал, с лъжерелигията и лъжеполитиката. Персонажът е нещо като съвременна халюцинация ала Содом и Гомор. Книгата се чете трудно, стилът е те жък. Някои го намират за снобски и декадентски, но мракът, демонизмът, депресията действат пречистващо като истински катарзис, убеден е Константин. В книгата си той залага ек-шън, трилър, неоезичество, фентъзи, дори понякога тя се движи на ръба на порнографията.
" За да преодолея всички прагове и цялата тежест, която носи книгата, ми бе нужен провокатор - лесно е да изгубиш себе си в депресията, в страха, в ужаса, пречките и бариерите. И без Кристина щеше да ми е много трудно."
"Това е разпятието, голготата на Константин - намесва се музата. - Той ме изненада с книгата, но и аз имам новост за него - от есента започвам да следвам трето висше - ядрена физика /след славянска филология в София и история на костюма в Прага/. Доволна съм от енциклопедизма и просвещението в романа, извън лантона и мрежата. "
Но без нея днес не може. И това го доказва сътрудничеството между "Вампила" и ART.BG. По време на неотдавнашния концерт у нас на " Содом" и "Грейв Дигър" в зала "Христо Ботев". Тогава Кристина и Константин показват новите си ярки и запомнящи се творения. За манекенки те избират участнички в "Плейбой" и страстни почитателки на метъла, които Кристина сама избира. Фурорът е небивал - експириънс пред 3000 души - орда, настроена за хай волтаж. Макар и 6-минутно, шоуто превзема сцената с оригинална еклектика между пънк, траш, бад кейв, метъл и барок с пресечна точка импайър пънк.
Тандемът признава, че не е забогатял от дизайнерски тоалети. Техни клиенти са приятелите им, хората, които посещават клубовете, много абитуриенти. Двамата правят сценични костюми на метъл и готик групи, на Елица и Стоян - все артистични натури. Не им липсват и почитатели от бизнес средите, както и доста фолк изпълнители.

Няма коментари: