петък, 3 април 2009 г.

Жени Живкова черпи идеи от Ренесанса

Дизайнерката Жени Живкова винаги е имала афинитет към ретро елементите в облеклото. Най-често тя търси вдъхновение от гардероба на майка си Людмила Живкова, която бе една от най-елегантните дами в България през 70-80 г. на миналото столетие. Харесва също етно повеите от далечни култури, както и класическите, издържали проверката на времето линии. Тя се връща още по-далече във вековете в своята колекция пролет-лято 2009 -към европейския Ренесанс. От неговата стилистика черпи изчистените линии, драпериите, нежните фло-рални мотиви, ефирните туники и ръкавите с различни обеми. В дефилето, което се състоя в " Кемпин-ски хотел Зографски София ", се включиха някои от най-красивите манекенки на агенция "Визаж", както и 13-годишната й дъщеря Андреа Стефанова.
"Нарекох колекцията "Слънчева жена", защото искам моите облекла да носят настроение и радост дори в трудни моменти", сподели Жени Живкова. Тя обръща специално внимание на роклите, които са с всякакви дължини и обеми. Някои са изработени от трикотаж и нежно се спускат до земята, други са от твърди, нарочно намачкани тъкани, които придават скулптурни обеми на фигурата. Талията може да бъде фиксирана точно на кръста, но и да бъде свалена надолу - за дамите със слаб ханш, или да се качва нагоре - за представителките на нежния пол, които желаят краката им да изглеждат по-стройни. Късите вталени сака, обогатени с шал, яки, рюшове, три-четвърти ръкави, се съчетават с разкроени панталони, с тесни модели тип " цигара", или с широки поли до коляното, раздвижени с много чупки. Циповете се завръщат при саката и роклите. Нововъведение са тричетвъртите дънки, изпъстрени с декоративни кръпки в контрастни багри. Вечерните рокли се "разливат" до земята. Те могат да бъдат с гол гръб или с огромни деколтета, в които майсторски са вградени прозирни тъкани.
За първи път Жени Живкова използва толкова щедро цветовата палитра. Дизайнерката предлага модели както в класическите черно и бяло, така и в огненочервено, синьо, лилаво, златисто, масленозелено и всевъзможни техни комбинации. Естествената коприна, шифонът, ленът понякога са освежени със стилизирани флорални мотиви или миниатюрни точки. През последните сезони творческият "почерк" на Жени Живкова става все по-мек, а голяма част от облеклата й са предназначени вече не само за бизнес дамите, но и за техните зажаднели за елегантност дъщери.

Няма коментари: