петък, 3 април 2009 г.

АСИМЕТРИЯТА ВЛАСТВА В АБИТУРИЕНТСКИТЕ РОКЛИ

Бъдещите абитуриентки и техните семейства вече трескаво се подготвят за предстоящия бал през май. Обикалят се бутици, пробват се безброй рокли, търси се "мечтата" на "детето", видяна обикновено в Интернет. Объркването постепенно става пълно, а спасението идва от кварталната шивачка, която прекопирва пленяващия модел. Аз обаче няма да се уморя да повтарям, че в случая е необходима намесата на професионален дизайнер или квалифицирана консултант-продавачка. Те могат да помогнат на младото момиче да изясни концепцията си, а много често - и изпяло да я промени. Намесата на майката е необходима, но често се забравя разликата в мисленето и вкусовете на различните поколения. А и да знаеш да се обличаш добре, да имаш стил, не означава, че си дизайнер. Много важно е как от дънките и маратонките мигновено ще "скочиш" в официалната рокля и високите обувки. Тук именно нишката най-често се къса - в бързината да порасне младото момиче е готово да се превърне (дори и само за една вечер) в натруфена жена. Затова девойката трябва да изясни за себе си как иска да изглеждаидаливъпросвия тоалет ще е специално » абитуриентския бал и.ш ще го носи и после.
Много важно условие при избора на рокля е тя да е удобна при ходене, сядане, танцуване. За съжаление девойките често залитат по модели, които са подходящи единствено за "разходки" по подиума. Същото важи и за обувките, които през този сезон стават все по-високи.
Обикновено се мисли само за абитуриентската рокля, а допълненията към нея остават на заден план. Именно затова е важно да се изгради цялостна концепция за визията на младото момиче, а не да се работи на "парче". Най-неглижирана остава връхната дреха. Някои разчитат на сакото на кавалера за хладната нощ, други – на случаен шал, който да стопли голите им рамене. Горното облекло, било то болеро, мини кимоно (особено модно в момента), прозирно късо пончо или просто трикотажни ръкави, е не само необходимо, предвид колебливото майско време, но в съчетание с роклята се превръща в ефектно допълнение към тоалета.
Практично трябва да се подходи и към задължителната за случая чантичка. Колкото и актуален да е днес малкият твърд аксе-соар без дръжки, тип "плик", той може да се превърне в бреме за младото момиче, чиято ръка винаги трябва да е заета с него...
Доста учудване се чете в очите на бъдещите абитуриентки, когато чуят колко важно е да се избере подходящото за тоалета бельо. От значение не само когато се шие, но и когато се купува роклята, са видът, формата; презрамките на сутиена. Ако официалната дреха е силно прилепнала към тялото, риск да се "отпечатат" крият апликациите и воланчетата на бельото.
Изборът на бижута, били те от скъпоценни материали или имитации, е решение на абитуриентката и нейните родители. Важното в случая е те да са "премерени" така, че младото момиче да не изглежда накичено като "коледна елха". Аз бих ви посъветвала да предпочетете фалшивите накити, не само защото са по-евтини, а и понеже са много по-ефектни. А и да не забравяме, че през тази пролет на мода са макси колиетата, обеци и гривни.
През този сезон дизайнерите наблягат на бялото, слоновата кост, перленото, както и на платовете със загатнати отблясъци от този цвят. Макар и недолюбван младите момичета, които го възприемат като булчински, той носи много свежест и елегантност в себе си. Искрящата палитра на оранжевото, розовото, тъмносиньото, лилавото и жълтото е застъпена в много колекции. Облеклата са изцяло решени в тези цветове, без намесата на други тонове. Чувственост и шик лъха от дрехите в светли цветове, напомнящи кожа. Деликатно звучат патладжаненото, воднистозеленото, прасковеното и розовото. Графичността пък е подчертана от класическата черно-бяла комбинация. Златното и сребърното се използват за семпли и елегантни тоалети, без излишни конструктивни решения.
Текстилът е изключително разнообразен - коприни, сатени, блещукащи жарсета, дантели, мрежести тюлове, английски бродерии, въздушни муселини, прозирни воали с богати бродерии, платове с метални нишки, ламета, материи със сложни ефекти, постигнати от самата сплитка или десенирани отгоре им. Асиметрията се набива на очи в многобройните предложения за официални облекла на дизайнерите. Нестандартно са решени деколтетата, презрамките, ръкавите, подгъвите на роклите. Различни драперии, набори, конструктивни шевове подчертават тялото. Много актуални са късите рокли с едно рамо. В играта на материи, свободно падащи или вталени, те "звучат" елегантно и шик, подчертавайки бюста, талията и ханша. Почти във всички случаи презрамките са решени конструктивно сложно - с волани, фльонги, увивни ефекти или богати украси, които стоят като бижута.
Дългите рокли с едно рамо или с асиметрични деколтета стоят много изискано. Впечатлява правият, дори леко стеснен силует в долните им части.
Свежест лъха от късите в предниците рокли с богати и дълги шлейфове в гърбовете. Трябва обаче точно да се определят ширината и дължината на шлейфа, така че той да не "вгорчи" живота на абитуриентката.
Модни са и роклите тип бюстие - без презрамки, силно вталени до кръста. Къси около коленете, те са доста разкроени в долната си част. В дългия си вариант "звучат" официално и женствено.
Актуални продължават да са ретро роклите, напомнящи стила на 20-те години на миналия век. Те са изключително удобни, с права линия на кройката, ниска талия и дължина до коленете. Изпълняват се от тежко падащи платове. Подходящи са и за момичета с попълни фигури, тъй като умело скриват дефектите и видимо издължават силуета. Същото важи и за дългите рокли с дълбоки деколтета и висока талия. Колкото и семпли да са, те трябва да са скроени перфектно, така че абитуриентката да не изглежда като бременна.
Етажираността на дрехите е подчертана от каскади от волани, които освен че омекотяват визията, й придават романтичност с доза мистичност. Играта на плътност и прозрачност се постига чрез редуването на прозирен плат и волани със символичен набор, както и от материи с английска бродерия. Много модни са и роклите с дупки в плата, които "разголват" части от раменете, талията, гърба, та дори и ханша. За постигане на желания ефект е задължително използваната материя да е на трикотажна основа. Тези облекла обаче не бива да "звучат" вулгарно, а загадъчно. Затова бих посъветвала върху отворите да се монтира дантела или мрежа в основния цвят на тоалета.
В много колекции има рокли с по-семпли кройки, но с големи яки - тип пластрони, изработени изцяло от блестящи или матирани едри камъни, от плат с ефектни обточвания, цветя и вмъкнати редове перли. Те заместват бижутата и внасят свежест на цялостната визия.
Хитов е също индианският стил, който се изявява чрез ресни в официалните тоалети. Някои рокли са изцяло изработени от тях. Те са предимно къси, с прав силует, напомнящ този от 20-те години на миналия век. С ресни могат да се украсят само някои конструктивни шевове на роклята или дамската чантичка, но и в двата случая те трябва да са в основния цвят на частта от тоалета, която декорират.
Колкото по перата, те се използват повече като допълнения - обточвания, които подчертават подгъвите, актуалните големи яки-пластрони, висящите обеци или дългите колиета. Модните диадеми с пришити към тях пера придават ретро характер на визията. Диадемите със закачливи панделки по тях са подходящи допълнения към имиджа на романтичните девойки.
Говорейки за аксесоарите, не бива да се забравят и много актуалните перли. За разлика от твърде класическите и женствени гердани около шията, днес те "срамежливо" надничат, обвити в плътни или прозрачни панделки. Весело изглеждат и многобройните нанизи от матирани кръгли мъниста в един цвят.

Няма коментари: